Verder samenwerken

Toekomstverbond voor Vlaanderen

© Leo De Bock

Omringd door mondige burgers.

Het Toekomstverbond tussen de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen en de burgerbewegingen betekent zowel een verrassing, een opluchting, als een hoognodige doorbraak voor het ontwarren van de verkeersknoop in en rond Antwerpen. “Het werkmodel is ook een voorbeeld voor andere regio’s. Het is een toekomstverbond voor Vlaanderen”, zegt Filip Boelaert van het departement Mobiliteit.

“Er is een échte dialoog ontstaan tussen burgerbewegingen en overheid die  tot voldoende vertrouwen heeft geleid om betrouwbare afspraken te maken,” meent topman van het Vlaamse departement Mobiliteit en Openbare Werken Filip Boelaert. Volgens Boelaert zet het Toekomstverbond een nieuwe norm: “Het voorbije jaar is dankzij intendant Alexander D’Hooghe een verfrissende manier van overleg mogelijk gemaakt. Als overheid hebben we ervaren hoe we voor complexe projecten doeltreffend met inspraak kunnen omgaan. Dat is een boeiend leerproces dat ons betere vooruitzichten geeft voor oplossingen op vlak van leefbaarheid en mobiliteit in andere regio’s.”

Onvrede voorkomen

“Het Toekomstverbond is een gamechanger, vernieuwt, omdat het breed overleg inbouwt van bij het prille begin,” vindt algemeen manager Jan Van Rensbergen van Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM): “Burgerbewegingen, experten, omwonenden, mensen die de situatie op het terrein zeer goed kennen, nemen we van dag nul mee bij het in kaart brengen van de problemen en het uitdenken van oplossingen. Doe je dat pas later, dan riskeer je dat bezwaren uitmonden in gerechtelijke procedures. Dat willen we vermijden door een werkgemeenschap met alle betrokkenen tot stand te brengen. We ijveren ervoor om in deze werkgemeenschap, in functie van het onderwerp, telkens de meest betrokken actoren te verzamelen. Als we bijvoorbeeld projecten in de buurt van Ekeren bespreken, moeten de lokale buurtcomités erbij zijn. Die werkgemeenschap is een belangrijk nieuw element in hoe we in Vlaanderen met complexe projecten kunnen omgaan.”

Share: