Een modal shift 50/50

Nieuwe brug voor ‘de filevrije watersnelweg van Vlaanderen’

Afgelopen zaterdag kwam het nieuwe brugdek voor de Burgemeester Eduard Waghemansbrug, beter bekend als de ‘brug van den Azijn’, aan in Antwerpen. De nieuwe brug moet meer containerverkeer via het Albertkanaal mogelijk maken.

De stalen onderdelen voor de nieuwe brug werden via het water van het constructieatelier in Gent naar de werf in Antwerpen gebracht. Daar wordt de brug de komende weken gemonteerd aan de bogen. Nog voor het einde van het jaar zou dat klaar moeten zijn. In maart 2018 zal de brug geplaatst worden, en kunnen auto’s weer over het water tussen Deurne en Merksem rijden.

De nieuwe brug maakt deel uit van de verhoging van alle 62 bruggen van het Albertkanaal tot een doorvaarhoogte van 9,10 meter. Zo wordt het kanaal toegankelijk voor binnenschepen en kleine zeeschepen met vier lagen containers.

Elke container die over het water gaat, is een vrachtwagen minder op de snelweg. Daarom is het Albertkanaal volgens Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, ‘de filevrije watersnelweg van Vlaanderen.’

Bekijk hieronder ook het fragment van ATV.

Share: