Een modal shift 50/50

Multimodaal Vlaanderen brengt vrachtverkeer naar het water

Multimodaal Vlaanderen, het nieuwe adviesbureau van de Vlaamse regering, wil dat vrachtverkeer in de toekomst meer per schip in plaats van met de vrachtwagen plaatsvindt. Het Toekomstverbond speelt hier een belangrijke rol in.

‘Vrachtvervoer over water is vaak veel kostenefficiënter dan transport over de weg. Het probleem is dat veel bedrijven vandaag dat nog niet beseffen,’ zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Daarom richt de Vlaamse regering het adviesbureau Multimodaal Vlaanderen op, dat bedrijven kennis laat maken met de mogelijkheden van de waterweg.

Vandaag zijn er reeds een heleboel adviesbureaus over mobiliteit, maar die specialiseren zich in een enkel facet zoals vervoer over de weg of over het water. Multimodaal Vlaanderen wil vooral een en-en-verhaal brengen waarbij elk bedrijf de meest efficiënte manier van transport gebruikt.

Modal shift

Ook het Toekomstverbond draagt zijn steentje bij aan een multimodaal Vlaanderen door in te zetten op een modal shift. Dit betekent dat in de toekomst nog slechts 50% van de verplaatsingen met de wagen gebeurt. Zo kan het aantal files drastisch afnemen. Hiervoor worden momenteel voldoende alternatieven uitgebouwd.

Meer artikels over de modal shift, vind je hier.

Share: