Een modal shift 50/50

Lege containers uit de file dankzij Avantida

Slim naar Antwerpen wil samen met de start-up Avantida het containertransport optimaliseren. Vrachtwagens met lege zeecontainers zouden zo niet langer in de Antwerpse files mogen belanden.

Het jonge softwarebedrijf Avantida lanceerde vorig jaar de applicatie DepotX. Dankzij deze app kunnen transporteurs op zoek gaan naar alternatieve locaties voor hun lege zeecontainers. Nu is het vaak nog zo dat een volle container die opgehaald wordt in Antwerpen en die bijvoorbeeld in Brussel wordt geleegd, nadien leeg terug naar Antwerpen wordt gebracht. DepotX zorgt ervoor dat deze lege container niet meer terug moet, maar bijvoorbeeld in de buurt van Vilvoorde kan worden afgezet. Zo worden heel wat onnodige kilometers en CO2-uitstoot vermeden.

De app wordt vandaag al door tweehonderd bedrijven gebruikt en Slim naar Antwerpen wil dit aantal nog verhogen. Daarom geeft de stad Antwerpen een financieel zetje aan transporteurs om gebruik te maken van de app. Als transporteurs een rit met lege containers naar de Antwerpse regio vermijden krijgen ze maximaal 30 euro. Als ze een rit over de Antwerpse Ring vermijden, levert dat maximaal 15 euro op.

De stad maakt hier 50.000 euro voor vrij. De bedoeling is om de komende drie maanden zo’n vijfduizend lege containers van de Ring te halen en op termijn een duurzame gedragswijziging bij de transporteurs te realiseren. Dit nieuwe initiatief moet mee helpen om de Antwerpse regio bereikbaar te houden.

 

Share: