Een modal shift 50/50

Duurzaam naar het werk dankzij Pendelfonds

Het Pendelfonds helpt werkgevers en lokale overheden die een duurzaam woon-werkverkeer bevorderen. Het chemiebedrijf BASF krijgt 195.000 euro voor een investering in fietsinfrastructuur. Al 700 werknemers kozen ervoor om hun auto regelmatiger thuis te laten en met de fiets te pendelen.

In totaal trekt Vlaams minister van Mobilitieit Ben Weyts (N-VA) 600.000 euro uit om duurzaam pendelen bij verschillende bedrijven in de provincie Antwerpen te ondersteunen, waaronder BASF. Naast gratis collectief busvervoer, biedt het bedrijf haar personeel sinds kort ook leasefietsen aan. Het project is een groot succes, 700 werknemers bestelden al een fiets. Dat betekent ook dat de infrastructuur op de site van het bedrijf aanpast moet worden.

“We bouwen nieuwe stallingen en andere fietsinfrastructuur op het bedrijfsterrein. Er komt bijvoorbeeld een nieuwe ingang, speciaal voor fietsers, in het noorden van de site. Zo hoeven fietsers de omweg tot aan de hoofdingang zes kilometer verder niet te maken. Dit bespaart hen een hoop tijd,” zegt BASF-woordvoerster Lut Vande Velde.

Naast BASF zijn er ook enkele bedrijven in de Kempen die het geld uit het Pendelfonds inzetten om duurzaam pendelverkeer mogelijk te maken. Het AZ Sint-Elisabeth in Herentals wil de capaciteit van haar fietsrekken, die nu vaak volstaan, uitbreiden. Ook het Heilig Hartziekenhuis in Mol investeert in betere bereikbaarheid en parkeermogelijk­heden.

In de Antwerpse haven zet ook CNH Industrial zich in voor een duurzaam vervoer via de inrichting van een ­carpoolparking en een abonnement van De Lijn voor alle werknemers.

Meer informatie over het Pendelfonds vind je via deze link.

Share: