Een modal shift 50/50

Antwerpse start-up lanceert milieuvriendelijke deelwagens

© Frederik Herregods

Sinds maandagochtend kan je je in Antwerpen verplaatsen via een van de 350 milieuvriendelijke deelwagens van Poppy. De start-up wordt ondersteund door de stad Antwerpen en voorziet auto’s zonder vaste standplaats.

Het systeem van de deelwagens is zowel gebruiks- als milieuvriendelijk. De wagens van Poppy rijden immers op elektriciteit of aardgas. Een abonnement is niet nodig. De gebruiker betaalt via een app per minuut.

Het meest innovatieve aspect van het systeem is echter het freefloating principe. De auto’s hebben geen vaste standplaats maar kunnen vrij en gratis parkeren op publieke plaatsen in de stad. Zo is meteen ook een deel van het mobiliteitsprobleem in de stad opgelost. “Het is de bedoeling om geparkeerde wagens van het openbaar domein te halen”, verduidelijkt Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Eén deelwagen vervangt 7 tot 10 wagens. Dankzij de komst van de Poppy-deelwagens gaat de parkeerdruk in Antwerpen dus ook verminderen.”

Poppy heeft ook als doel dat op termijn minder mensen een eigen auto kopen. Een eigen auto staat namelijk gemiddeld 95 procent van de tijd stil. Via een autodeelsysteem wordt een oplossing geboden om dit onderbenut potentieel van de auto te activeren.

Share: