Een modal shift 50/50

Antwerpen wil elektrische bussen in de stad

De stad Antwerpen werkt samen met De Lijn aan de vergroening van het openbaar vervoer. Sinds 2008 rijden de Antwerpse trams al op groene stroom opgewekt uit waterkracht. Vanaf 2019 komen daar ook elektrische bussen bij.

Het stadsbestuur ondertekende vorige week de ‘Clean Bus Declaration’. Dit initiatief van de Europese Commissie heeft onder meer de bedoeling om de CO2-uitstoot in de steden radicaal te verminderen.

“De ondertekening van deze verklaring is voor ons slechts het beginpunt”, zegt schepen Koen Kennis. “We willen naast het tramnet ook elektrische bussen in Antwerpen. Zo kunnen we het openbaar vervoer duurzamer maken en tegelijkertijd ook de luchtvervuiling verminderen.”

Antwerpen zal hiervoor onderhandelen met De Lijn, maar met ook andere partners zoals energieleveranciers. “De elektrische bussen zullen er niet allemaal van vandaag op morgen zijn. Dit is een project op de lange termijn”, aldus Kennis.

43 hybride bussen

“De Lijn heeft al sinds 2010 hybride bussen in Antwerpen. Momenteel rijden er 43 rond. Hybride bussen verbruiken tot een kwart minder en stoten dus ook minder uit. Daarnaast zijn ze stiller, wat aangenamer is voor de omwonenden”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn.

“Vanaf 2019 wil De Lijn enkel nog hybride en elektrische bussen kopen. De voorwaarden zijn dat de prijs nog daalt en de technologie beter op punt staat. Een elektrische bus kost momenteel het dubbele van een dieselbus, daarnaast moet je ook investeren in laadinfrastructuur.”

Eind 2019 zullen de eerste twee elektrische bussen hun intrede doen in het straatbeeld van Antwerpen.

Share: