Een modal shift 50/50

Antwerpen verwelkomt mobiliteitsapp ‘Whim’

Stel je voor: je komt in Antwerpen aan met de trein, stapt vervolgens op de bus en legt het laatste deel van je traject af met een deelfiets. Later wil je met de taxi terug naar huis. Vanaf volgend jaar kan dit allemaal met een enkel abonnement, via de app ‘Whim’. Het bedrijf achter de app sloot hiervoor akkoorden met de NMBS, De Lijn en enkele andere spelers.

De app is buitengewoon gebruiksvriendelijk. Je kunt betalen per traject dat je aflegt, maar ook een maandelijks abonnement behoort tot de mogelijkheden. Dit laat je toe om onbeperkt gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ook taxi’s en deelauto’s zijn een optie via een maandelijks saldo. Dit kan je eventueel weer opladen indien het voor het einde van de maand opgebruikt is.

Naast het aanbod van De Lijn en de NMBS, zullen ook de taxi’s van Antwerp Taxi en DTM Taxi, de fietsen van Cloudbike en de scooters van Scooty tot de mogelijkheden behoren. Op termijn hoopt Whim daar ook de auto’s van Cambio en de fietsen van Velo aan toe te voegen.

Smart City

Met Whim kun je dus op zoek gaan naar de beste manier om je te verplaatsen in de stad. De app stimuleert op die manier slimme mobiliteitsoplossingen en vormt zo een goede aanvulling op Slim naar Antwerpen.

Volgens Antwerps schepen van mobiliteit Koen Kennis is de keuze van Whim voor Antwerpen geen toeval. “Met dit initiatief positioneert Antwerpen zich als de eerste smart city in Vlaanderen.” Tot nu toe bestaat de app enkel in Helsinki. Naast Antwerpen worden binnenkort ook proefprojecten gelanceerd in Birmingham en in Amsterdam.

De app is ook een mooie aanvulling op de Citypass. Een gezamenlijk abonnement van De Lijn en de NMBS, waarmee je voor 60 euro per maand trein, tram en bus kan nemen in en rond Antwerpen. De Citypass is deze week officieel gelanceerd.

 

 

Share: