Een modal shift 50/50

1.000 auto’s minder in spits op twee weken tijd

Station Antwerpen-Centraal
Photo credit: chrmoe via VisualHunt / CC BY-NC-SA

Werknemers die in Antwerpen wonen of werken en tijdens de spits door zones met wegenwerken rijden, krijgen een beloning als ze uit de spits blijven. Dat systeem blijkt te werken: de voorbij twee weken bleven er zo al bijna 1.000 auto’s uit de spits.

De spits mijden kan door bijvoorbeeld de auto op andere uren te gebruiken, het openbaar vervoer te nemen of thuis te werken. Per vijf ‘spitsmijdingen’ krijgt een werknemer van een deelnemend bedrijf een waardebon van 7 euro om te besteden in een Antwerpse winkel. Vanaf vijftien spitsmijdingen krijgen ze een lunch ter waarde van 25 euro in een Antwerps restaurant. Al 142 bedrijven, met samen 515 werknemers doen mee met het spitsmijden, zo blijkt uit cijfers die de krant De Morgen kon inkijken. Samen meden de deelnemers de voorbije twee weken al 928 keer de spitsuren.

Koen Van De Putte, CEO van Olympus Mobility NV, dat het project op vraag van de stad Antwerpen uitwerkt, zegt daarover in de krant: “Het gaat hier enkel om extra inspanningen. Bij iemand die bijvoorbeeld al twee keer per week met de fiets naar het werk ging, tellen enkel de extra dagen waarop hij fietst. Die bijna duizend spitsmijdingen in twee weken tijd zijn dus niet min.”

Wegens het succes wordt de actie nu verlengd tot eind maart 2018. “We willen mensen laten proeven, ervaren, ontdekken… in de hoop dat ze daarna vaststellen dat de alternatieven goed werken”, besluit Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis in De Morgen.

Share: